اعلام آمار تجارت خارجی کشور در سال ۹۷
دنیای اقتصاد : آمار کلی از تجارت خارجی در ۱۲ ماهه سال ۹۷ حاکی از آن است که مجموع صادرات و واردات کشور در طول سال گذشته ۸۷ میلیارد دلار به ثبت رسیده است. بر این اساس از مجموع این رقم، سهم صادرات ۴۴ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار و سهم واردات ۴۲ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار بوده است تا تراز تجاری سال ۹۷، یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار ثبت شود.
مهدی میر اشرفی، رئیس کل گمرک ایران با بیان بخشی از آمار تجارت خارجی کشور در سال گذشته گفت: سال گذشته ۴/ ۴۴ میلیارد دلار صادرات و ۶/ ۴۲ میلیارد دلار واردات را به ثبت رساندیم. به گفته میراشرفی ۸۵ درصد از واردات کشور را در سال گذشته کالاهای واسطهای و سرمایهای بخش تولید تشکیل داده است. رئیس کل گمرک ایران همچنین با اعلام قیمت هر تن کالای صادراتی اظهار کرد: متوسط قیمت هر تن کالای صادراتی ایران ۳۸۰ دلار و میانگین هر تن کالای وارداتی حدود ۱۵۰۰ دلار است. او رویکرد اصلی در حوزه صادرات را فاصله گرفتن از خامفروشی عنوان کرد، هدفی که از نگاه رئیس گمرک بهطور نسبی محقق شده است اما باید اقدامات موثرتری برای تحقق آن در دستور کار قرار گیرد. همچنین درحوزه واردات نیز رئیس کل گمرک برنامه اصلی متولیان را فراهم آوردن تسهیلات برای ورود کالاهای ضروری به کشور عنوان کرد.
از سوی دیگر در بخش شرکای تجاری، براساس اظهارات میراشرفی، چین، عراق، اماراتمتحدهعربی، افغانستان و کره جنوبی پنج شریک اول تجاری ایران بودهاند. کشورهایی که همچنان در سال پیشرو بهعنوان مراکز اصلی مناسبات تجاری با ایران مورد توجه سیاستگذار قرار خواهند داشت. رئیس کل گمرک ایران روانسازی و تسهیل صادرات به کشورهای همسایه به ویژه عراق را از اولویتهای اصلی در سال جدید عنوان کرد و در این زمینه از تصمیم گمرک برای ایجاد دروازههای مشترک با کشورهای همجوار از جمله با عراق خبر داد.
اما رئیس کل گمرک ایران که به تازگی با مدیران ستادی و اجرایی گمرکات سراسری کشور نشست هماندیشی مشترکی داشته است از اولویتهای کلان گمرک برای حمایت از رونق تولید نیز رونمایی کرد. بررسی اظهارات میراشرفی نشان میدهد که گمرک ایران در سال ۹۸ با سرعت بیشتری به دنبال ورود کالاها و لوازم موردنیاز و ضروری خطوط تولید است. برنامههایی که بخشی از آن در روزهای اخیر از سوی معاون فنی و امور گمرکی گمرک ایران ارائه شد و اکنون رئیس کل گمرک برنامههای تکمیلی این نهاد را در این راستا اعلام کرده است. «تفویض اختیار بیشتر به گمرکات اجرایی»، «فراهم آوردن شرایط مناسبتر برای ارائه خدمات به فعالان مجاز اقتصادی» (AEO)، «سادهسازی فرآیند ترخیص کالاهای واسطهای و سرمایهای» (مواد اولیه و ماشینآلات خطوط تولید)، «ایجاد فرصتهای مناسبتر برای دسترسی آسان صاحبان کالا و اربابرجوع به مدیران» و «کاهش بوروکراسی اداری» پنج اولویت اصلی است که از سوی سیاستگذار به منظور حمایت از بخش تولید پیگیری خواهد شد.
به گزارش روابطعمومی گمرک ایران، مهدی میراشرفی، با اشاره به نامگذاری سال جدید بهعنوان سال «رونق تولید»، اظهار کرد: رونق تولید یک شعار نیست، بلکه یک استراتژی است و در واقع همه شعارهای سال قبل در دل این شعار نهفته است. وی افزود:حمایت از تولید از یک پشتوانه علمی بسیار قوی برخوردار است و گمرک میتواند، بهترین نقش و تاثیر را در رونق تولید و بهبود وضعیت اقتصادی کشور داشته باشد. البته این اتفاق مشروط به این است که در زمینه کاهش هزینهها و کاهش زمان ترخیص کالا اقدامات و تسهیلات بیشتری لحاظ شود.
معاون وزیر اقتصاد در توضیح برنامهها و اقدامات گمرک در جهت کمک به رونق تولید از تفویض اختیار بیشتر به گمرکات اجرایی، فراهم کردن شرایط مناسبتر برای ارائه خدمات به فعالان مجاز اقتصادی (AEO)، سادهسازی فرآیند ترخیص کالاهای واسطهای و سرمایهای (مواد اولیه و ماشینآلات خطوط تولید)، ایجاد فرصتهای مناسبتر برای دسترسی آسان صاحبان کالا و اربابرجوع به مدیران و کاهش بوروکراسی اداری خبر داد و گفت: همه مدیران و کارکنان گمرکات اجرایی در راستای اجرای این برنامهها باید هماهنگی و همکاری بیشتری با یکدیگر داشته باشند. رئیس کل گمرک ایران تاکید کرد: در زمینه تسهیل تجارت و ارتقای سلامتلازم است مدیران گمرکات اجرایی از نزدیک با صاحبان واحدهای تولیدی ارتباط داشته باشند و با حضور در محل این واحدها نیازهای آنها را شناسایی کرده و برای کمک به آنها اقدام کنند.
میراشرفی خطاب به مدیران گمرکات اجرایی تاکید کرد: درب اتاقهای خود را برای اربابرجوع و کارکنان گمرکات با هدف افزایش رضایتمندی و تسهیل و تسریع در امور باز بگذارید و ضمن استماع نظرات و مشکلات آنها، راهنماییهای لازم را انجام دهید. وی در بخش دیگری از سخنانش به بیان برخی آمارها در حوزه تجارت خارجی کشور در سال ۹۷ پرداخت و گفت: سال گذشته ۴/ ۴۴ میلیارد دلار صادرات و ۶/ ۴۲ میلیارد دلار واردات به ثبت رسیده است. همچنین از مجموع میزان واردات ۸۵ درصد شامل کالاهای واسطهای و سرمایهای بخش تولید بوده است. اگر بتوانیم در بخش واردات تسهیلات لازم را ایجاد کنیم به رفع مشکلات بخش تولید کمک خواهد شد. وی همچنین با اشاره به اینکه متوسط هر تن کالای صادراتی ایران ۳۸۰ دلار و میانگین هر تن کالای وارداتی حدود ۱۵۰۰ دلار است، گفت: در بخش صادرات بهطور نسبی از خامفروشی فاصله گرفتهایم، اما باید در این زمینه اقدامات مؤثرتری انجام دهیم.
وی با بیان اینکه پنج شریک اول تجاری ایران را کشورهای آسیایی ازجمله چین، عراق، امارات متحده عربی، افغانستان و کره جنوبی تشکیل میدهند، بر لزوم تقویت و توسعه تجارت با این کشورها تاکید کرد. معاون وزیر اقتصاد تصریح کرد: با توجه به اینکه در بحث توسعه تجارت کشور، عراق در اولویت سیاستهای تجاری ما قرار گرفته و در سال ۹۷ حجم صادرات ایران به این کشور حدود ۹ میلیارد دلار بوده است، از مدیران گمرکات اجرایی میخواهیم تا در جهت تسهیل و روانسازی صادرات کالا تلاش بیشتری بهعمل آورند. وی در این زمینه از تصمیم گمرک برای ایجاد دروازههای مشترک با کشورهای همجوار از جمله عراق خبر داد.
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)